HISTORY

     ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  LUTA LIVRE 


«Luta Livre» σημαίνει πάλη στα Πορτογαλικά, όπου το «Luta» μεταφράζεται ως «μάχη» και το «Livre» ως «ελεύθερη». Επομένως, το «Luta Livre» σημαίνει Ελεύθερη Μάχη.Η τέχνη δημιουργήθηκε στις αρχές με μέσα του 20ου αιώνα στο Rio de Janeiro. Στην αρχή, λίγοι, δυνατοί catch wrestlers  συναντιόντουσαν στον σύλλογο σκαφών Boquerao de Passeio, για να συναγωνιστούν μεταξύ τους στην μάχη. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι: Fausto Brunocilla, Tatu, Calmon και Alemao.Ο ιδρυτής του συστήματος ήταν ο Euclydes Hattem (Tatu), ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους Βραζιλιάνους μαχητές όλων των εποχών. Ο Euclydes (Tatu) Hattem ήταν ένα από τα μεγαλύτερα (ίσως το μεγαλύτερο) ονόματα των ρίνγκ του Rio de Janeiro μεταξύ των δεκαετιών 1930-1940. Εκείνη την εποχή, το Rio ήταν η πρωτεύουσα και το επίκεντρο της πολιτικής ζωής και της κουλτούρας της Βραζιλίας. Ο «Tatu» είχε το πιο εντυπωσιακό αγωνιστικό παλμαρές, νικώντας επισκεπτόμενους μαχητές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους ηττημένους αντιπάλους του και ο George Gracie, με το καλύτερο παλμαρές σε επαγγελματικούς αγώνες από όλα τα μέλη της φημισμένης Βραζιλιάνικης οικογένειας μαχητών.


  Άλλα σημαντικά ονόματα, στο Luta Livre του Rio στις δεκαετίες 1940-1950, ήταν οι: Wilson «Passarito» Rene Bastos, Kostolias, Hugo Mello και o Master Agenor Sampaio, επίσης γνωστός και ως Master «Sinhozinho».

Η τέχνη διαμορφώθηκε αντλώντας στοιχεία από την Πάλη και το Judo στην Βραζιλία και εξασκείται δίχως Gi-Kimono.

Μεγάλα ονόματα  του  «Vale Tudo» (επαγγελματικού Luta Livre), ήταν οι Euclydes Pereira, Ivan Gomes, Pinheirao, Hilario Silva . Όλοι τους είχαν συμμετάσχει σε εκατοντάδες αγώνες-μάχες. Οι Pereira και Gomes αποσύρθηκαν από τα ρίνγκ αήττητοι. Ο Euclydes Pereira ήταν ο μόνος που κατάφερε να νικήσει τον Carlson Gracie (το 1968 με απόφαση). Ο Ivan Gomes, αφού έμεινε 1 χρόνο στην Ιαπωνία, έφυγε αήττητος από τα Ιαπωνικά Shoot-Wrestling ρίνγκ, έχοντας 86 νίκες με υποταγή κάτω από τη ζώνη του.

Στη δεκαετία του 1970, το Luta Livre διαμορφώθηκε περαιτέρω απο τον Master Leitao. Ο Master Leitao είχε μεγάλη εμπειρία τόσο στο Luta Livre  και επίσης μελέτησε Judo και Jiu-Jitsu. Ως επαγγελμτίας μηχανικός, επικεντρώθηκε σε τεχνικές και αρχές μόχλευσης, βοηθώντας να μεταφραστούν επιστημονικά οι αρχές της τέχνης. Ο Master Leitao θεωρείται ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους Master των πολεμικών τεχνών στη Βραζιλία. Σήμερα, σε προχωρημένη ηλικία, ακόμα «ρολλάρει» με κορυφαίους μαχητές και βοηθάει στην τεχνική πρόοδο του παιχνιδιού τους.

Ο Master Joao Ricardo ίδρυσε και διεύθυνε τη σχολή Budokan, όπου γαλουχήθηκαν πολλοί κορυφαίοι μαχητές και προπονητές του Luta Livre.

Στη δεκαετία του 1980, όταν το Vale Tudo έπεστρεψε δυναμικά στο Rio, ο Master Fausto Brunocilla και ο γιός του Carlos Brunocilla, και οι δύο μαθητές του Tatu, βρίσκονταν πίσω από μεγάλες εξελίξεις στο Luta Livre και η σχολή τους εκπαίδευσε ένα «στρατό» από μαχητές, που έγινε η επόμενη γενιά μαχητών στα ρίνγκ του Rio. Οι Denilson Maia, Marcelo Mendes, Hugo Duarte, Eugenio Tadeu, Marco Ruas (UFC CHAMPION) και ο Flavio Molina, όλοι τους γνωστοί για τους αξιομνημόνευτους αγώνες τους στα ρίνγκ του Vale Tudo στις δεκαετίες του 1980-1990 έως τις αρχές του 2000,  εκπαιδεύτηκαν και προπονήθηκαν σε εκείνη τη σχολή.

Η επόμενη γενιά ανέπτυξε μαχητές όπως:
- Cacareco: Πρωταθλητής IVC (International Vale Tudo Championship), με εκπαιδευτή τον Hugo Duarte.
- Alexandre Franca «Pequeno» Nogueira: Πρωταθλητής Ελαφρών Βαρών στο Shooto (Ιαπωνία), με εκπαιδευτές τους Eugenio Tadeu και Daniel D’ Dane.
- Marcio Cromado (ο ιδρυτής της RFT στη Βραζιλία): Eπίσης Πρωταθλητής στο Shooto.
- Pedro Rizzo: Βετεράνος των UFC, επανειλημένα διεκδικητής του τίτλου UFC στα Βαρέα Βάρη.
- Ebenezer Fontes Braga: Βετεράνος της διοργάνωσης Pride.
- Johili de Oliveira: Βετεράνος των Pride.
- Milton Vieira ADCC , Pride & UFC Veteran.

Μερικά από τα κορυφαία ονόματα στο Luta Livre του Rio de Janeiro, που επιμελούνται την διάδοση του  Luta Livre παγκοσμίως, είναι οι: Daniel D’Dane (Πρόεδρος της Ένωσης Luta Livre του Rio de Janeiro), o Flavio «Peroba» Santiago (ο κύριος υπεύθυνος για την «έκρηξη» του Luta Livre στη Γαλλία), ο Alexandre «Pequeno» Nogueira (θρύλος των Ιαπωνικών ρίνγκ), ο Marcelo Brigadeiro (μέλος της RFT, διδάσκει τώρα σε όλη την Ευρώπη) ,Nicolas Renie 4x ADCC Veteran.

Το Luta Livre τώρα αναπτύσσεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια του Cyrillo Padinha και του Leopoldo Serao.

Luta Livre  στην Ελλάδα:
Το 2004, o Γιώργος Θωμαδάκης έρχεται σε επαφή με τον Andreas Schmidt (Luta Livre Black belt and ADCC veteran) και για τα επόμενα 4 χρόνια εκπαιδεύεται στην τέχνη του Luta Livre.
Το 2008, μεταβαίνει στην «Μέκκα» του Grappling, Βραζιλία και με προπονητή τον Eraldo Paes (Luta Livre & BJJ Black belt ), στην Brazilian Top Team του Rio de Janeiro, συνεχίζει την εκπαίδευσή του.
To 2009, στο Rio de Janeiro,αυτή τη φορά με την RFT - Renovação Fight Team υπό τον Marcio Cromado (Luta Livre Black belt and Shooto veteran), εξειδικεύεται περαιτέρω στο Luta Livre και το ΜΜΑ.
Το ίδιο έτος, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Luta Livre Daniel D'Dane του αναθέτει την επίσημη εκπροσώπηση του Luta Livre στην Ελλάδα.
Το 2010 επιστρέφει στην Βραζιλία για την συνέχιση της εκπαίδευσής του στην RFT.
Το 2011 σε στενή συνεργασία με τους Marcelo Brigadeiro (Luta Livre Black belt) και Flávio "Peroba" Santiago (Luta Livre & BJJ Black belt ) συνεχίζει την εξειδίκευσή του πάνω στο Luta Livre.

Το 2013 λαμβάνει την μαύρη ζώνη από τον Marcio Cromado και Daniel D'Dane κατόπιν τρίμηνης  προπόνησης  στο Rio de janeiro  της  Βραζιλίας.
Contact Us.

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LIKE US ON FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

LATEST NEWS

Recent Posts Widget
Από το Blogger.